Vlasac

Vlasac je višegodišnja sitna jednosupnica koja naraste 15-35 cm, slabe i nježne lukovice iz koje izbijaju gusti, cjevasti i elastični listovi, plavkasto-zelene boje. Na stabljici koja se jedva razlikuje od listova, u svibnju i lipnju razvijaju se cvjetovi, crvenkaste ili ljubičaste boje, složeni u polukuglasti cvat, okruglog oblika. Plod je sitna crna sjemenka.

Vlasac je vrsta luka srodna češnjaku, crvenom luku i ostalim vrstama luka.Miris izrazit, a okus po luku, ljutkast.

Raste samoniklo na vlažnim livadama i u vrtovima, a omiljen je i kao biljka u kućnom vrtu, na balkonima. Beru se mladi nježni listovi, lukovica, sjeme.

Ljekoviti sadržaj. Lukovica – eterično ulje sa sumpornim spojevima, željezom, arsenom, fosforom, kalijem, a mladi listovi sadrže i vitamin A, te C oko 70 mg. Vlasac je sličnog sadržaja kao i ostale vrste luka, ali u manjim količinama.

Ljekovito djelovanje. Vlasac je poznati začin što se sitno sjeckan dodaje raznim salatama, od zelenih, do salata od mahunarki, od gomolja, raznim juhama i namazima, npr. od svježeg kravljeg sira, te ribljim jelima i jelima od mesa.

Svaka termička obrada čini ga biološki bezvrijednim. Uvijek se preporučuje samo svjež. U rano proljeće luk vlasac obožavateljima prirode predstavlja pravu poslasticu, posebno stoga što se, uz jaglac i ljubičicu, javlja među prvim zelenim biljkama.

U pučkoj medicini vlasac je sredstvo koje pomaže kod: anemija, slabog apetita, loše probave, skorbuta, bolnih sunčanih opeklina, bolova u grlu ,visokog tlaka.

Također, pročišćava krv i cijeli organizam, sprječava nadimanje, a koristi se i u dijetoterapijama. Na temelju znanstvenih istraživanja vlasac je uvršten u prirodne namirnice koje štite od karcinoma, kao i crveni, bijeli i divlji luk, luk srijemuš, poriluk.

[nggallery id=11]