Višnja

VIŠNJA (Prunus cerasus L.) – plodovi su kiselkastog ukusa i vrlo su bogati sadržajem biljnih boja (antocijanom). Male je energetske vrijednosti, 100 g ima 70 kalorija, ali ima veliku hranjivu vrijednost. Plod sadrži 84,8 ml vode (pa se koriste za čišćenje organizma), 1,2 g bjelančevine, 15 g ugljikohidrata, 0,5 g masti, mineralne soli: 114 mg kalija, 19 mg fosfora, 8 mg magnezija, vitamin C, 10 puta manje karotina u odnosu na trešnju, pektin i 3 puta više organskih kiselina u odnosu na trešnju (jabučnu, limunsku). U svježem stanju plodovi se koriste za preradu i proizvodnju raznih proizvoda (sokovi, slatko, džem, kompot), a od sušenog ploda se priprema čaj.

Ljekovita svojstva: pomaže kod izbacivanja kamenca iz bubrega i mokraćnog mjehura.