Vinogradska breskva
BRESKVA (Prunus persica) – postoj puno različitih sorti breskvi. Većina plodova na vanjskoj ljuski ili pokožici ima dlačice, a nektarina je specifične arome i golišava, bez dlačica. Koriste se samo potpuno zreli, neoštećeni plodovi, žutonaranđaste boje. Male je hranjive i energetske vrijednosti, 100 g ploda ima 64 kalorija. Sadrži 87-90% vode, 1,5 g bjelančevina, 1,1 g masti i 12 g ugljikohidrata. Od minerala u 100 g sadrži: 220 mg kalija, 31,8 mg fosfora, 10,5 mg magnezija, 7,8 mg kalcija, 3 mg natrija, 1,3 mg željeza, 0,04 mikrograma selena, zatim mangana, bakra, cinka. Odnos kalija i natrija je 7:1. Bogata je vitaminima: naročito C (5-9,5 mg/100 g), betakarotenom – provitamina A (0,44 mg), zatim B2 (0,05 mg), B3, B6 i B9 i vitaminom E i crveno-naranđastim pigmentom.
Ljekovita svojstva: čuva vid, kožu, kosu i sluzokožu. Odličan je diuretik jer pročišćava organizam, stimulira i olakšava probavu, idealna je za dijetu, protiv malokrvnosti, crijevna oboljenja. Ima sposobnost jačanja zidove krvnih sudova i kapilara, pospješuje mikrocirkulaciju. Sok se preporučuje za srčanu aritmiju i smanjeno lučenje želudačne kiseline.
[nggallery id=9]