Trešnja

 

 

TREŠNJA(Prunus avium l.) – plodovi trešnje imaju malu energetsku, a nešto veću hranljivu vrijednost, 100 g jestivog dijela ima 65 kalorija. Plod je bogat supstancama koje djeluju protiv slobodnih radikala. Sadrži: 86% vode (potiče izlučivanje, pa se koristi za čišćenje organizma), 1,1 g bjelančevina, 14 g ugljikohidrata, 0,5 g masti, mineralne soli (naročito kalij, zatim kalcij, natrij, željezo), vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP, biotin). U svježem stanju plodovi se koriste za slatko, džem, kompot, a od sušenog ploda se priprema čaj. Sok je najbolje pripremati u kombinaciji sa višnjom. Plodove treba brati zajedno sa peteljkom, da se ne izgubi sok i hranljivi sastojci.
Ljekovita svojstva: jača organizam, osvježava nakon iscrpljenosti, jača rad organa za probavu (ne nadražuje i ne nadima želudac i crijeva). Kaša od trešanja u obliku maske djeluje na kožu lica, vrata i dekoltea. Mogu je koristiti i dijabetičari, jer ova vrsta šećera ne škodi, ali sasvim u malim količinama.