Šljiva

ŠLJIVA (Prunus domestica L.) – male je hranljive vrijednosti, 100 g jestivog dijela svježe šljive ima 69 kalorija. Sadrži: 84 g vode, 0,7 g bjelančevina, 16,3 g ugljikohidrata, 0,1 g masti, mineralne tvari (2 mg natrija, 11 mg kalija, 7 mg magnezija, 0,4 mg željeza) i 0,05 mg vitamina B1.
Suhe šljive imaju 261 kaloriju. Sadrže: 23 g vode, 2,3 g bjelančevina, 0,6 g masti, 61,7 g ugljikohidrata, mineralne tvari (17 mg natrija, 61 mg kalija, 42 mg magnezija, 1,5 mg željeza, fosfor, kalcij, bakar) i vitamine (najviše beta-karoten, grupu B 0,10 mg folnu kiselinu, C i E vitamin), jabučnu i benzoevu kiselinu. Sadrže topljiva dijetetska vlakna pektin i sorbitol (šećerni alkohol koji se koristi kao zamjena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda).
Ljekovita svojstva: poboljšava apetit, regulira probavu, pektin djeluje kod sniženja kolesterola u krvi i zatvora. Pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, čisti organizam od štetnih materija i podstiče rad jetre. Izuzetan je antiseptik, usporava starenje stanica i snižava kolesterol, pospješuje rad mišića debelog crijeva. Ima antiseptičko djelovanje i ponaša se kao antioksidant, a smatra se prirodnim eliksirom mladosti.