Šipak
ŠIPAK, divlja ruža (Rosa canina) — čaj od šipka je najugodniji, najzdraviji i najljekovitiji. Sadrži tanin, karoten, limunsku i jabučnu kiselinu, šećer, masno ulje, pektin i vitamin C. Koristi se zreo plod. Poslije berbe plodovima je potrebno otkinuti peteljku i odrezati cvijetnu ložu, a zatim ga osušiti i čuvati na suhom i po mogućnosti tamnom mjestu. Prije upotrebe treba ga zdrobiti, jer se na taj način najbolje sačuvaju njegovi ljekoviti sastojci (vitamini, minerali, kiseline, tanini i druge korisne materije).
Šipak je pun dlakavih plodića, a sazrijeva od rujna do sredina studenoga. U proljeće se sabiru latice divlje ruže te se od njih pravi slatko ili džem koji se uzima tri puta dnevno po žličicu uz prstohvat praška od preslice. Ovaj lijek lijeći sve plućne i unutarnje bolesti. Također, latice se koriste u pripravljanju salata, jedu se sa jogurtom i sl. Listovi divlje ruže bogat su izvor vitamina C pa se, dok su mladi, sabiru i suše za pripremu vitaminskih čajeva. U naš se šipak na veliko sabire i suši jer je ustanovljeno da njegovo mesnato usploće sadrži izuzetno velike količine vitamina C (400-1400 mg posto). Ćak i osušen ili prerađen šipak sadrži određenu količinu ovog vitamina. No, ipak, najviše vitamina C sadrži zreli šipak koji još nije omekšao i počeo gubiti svjetlocrvenu boju. Također, šipak sadrži i druge vitamine: B1, B2, E, K i P, a bogat je karotinom. Sadrži invertni šećer, saharozu, organske kiseline, pektin, treslovine, a plodići (koštice) sadrže vitamin E i vanilin koji daje ugodnu aromu. Za sušenje, šipak valja ubrati prije nego potpuno sazrije i omekša. Ubranog treba uzdužno prerezati i osušiti, a nakon toga sitno izrezati ili samljeti. Najviše se cijeni onaj osušeni šipak koji je zadržao lijepu crvenu boju. Takav se dodaje različitim smjesama za čaj, a zamjena je za ruski čaj. No, najbolji je čaj od čistog šipka koji sadrži visok postotak vitamina, a prednost mu je što je lijepe boje, ugodna okusa i treba ga manje sladiti zbog nešto veceg sadržaja šećera u plodu. Za čaj su pogodni i plodići (koštice) šipka zbog ugodne arome vanilina te ponešto vitamina.
[nggallery id=8]