Mušmula
MUŠMULA, bestula (Mespilus germanica L.) –Okrugli i kruškoliki plod, u kojem je 5 krupnih, stelarnih sjemenki, ima čašku na vrhu i boja mu je žutozelena do tamnosmeđa. U svježem stanju mušmula nije jestiva, jer je njeno meso tada pretrpko i prekiselo za jesti. Tek kada plod odstoji i macerira, čime poraste razina šećera može se jesti kao mekana, ukusna kašasta poslastica, slatko-kiselkastog ukusa, ugodan, osvježavajuć i zdrav.100 g ima 30 kalorija. Sadrži: 85 g vode, 0,4 g bjelančevina, 6,1 g ugljikohidrata (šećer u vidu saharoze i glukoze), 0,4 g masti, celuloze, minerale (250 mg kalija, 16 mg kalcija, 11 mg fosfora, 6 mg natrija) i vitamine (karotina, B1, B2, B3, B6, PP i 1 mg vitamina C), tanina, oko 1,6% pektina, organske kiseline (jabučnu, vinsku i limunsku) i do 2,2% smole.
Ljekovita svojstva: na organizam djeluje blagotvorno. Štiti od kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje nivo kolesterola. Djeluje protiv upala, a pomaže i u slučaju proljeva.