Marelica
MARELICA, kajsija (Prunus armeniaca) – male je hranjive vrijednosti, u 100 g jestivog dijela svježe marelice ima 53 kalorije. Sadrži: 0,9 g bjelančevina, 12,4 g ugljikohidrata (najviše šećera), 0,11 g masti, mineralne soli (kalija 259 mg, 17 mg kalcija, 12 mg magnezija, 0,5 mg željeza, u neznatnim količinama fosfora, natrija, cinka i bakra), vitamine (27 mg provitamina A, 7 mg vitamina C, zatim 0,04 mg B1, 0,05mg B2, 0,03 mg B6, vitamina E i PP), 2 g vlakna i tanina. Suhe marelice u 100 g imaju 120 kalorija. Sadrži: 1 g bjelančevina , 29 g ugljikohidrata, 8 g vlakana, minerale (1880 mg kalija, 92 mg kalcija, 65 mg magnezija, 4 mg željeza), vitamine (107 mcg provitamina A i u tragovima vitamina C). Suhe kajsije se koriste u ishrani astronauta.
Ljekovita svojstva: povećava pamćenje i radnu sposobnost, djeluje na krvne sudove mozga, pomaže anemičnim osobama jer sadrži folnu kiselinu i bakar. Jača vid, kosti, tkiva, kosu i kožu. Djeluje protiv upalnih procesa crijeva, čuva srce. Vlakna reguliraju rad crijeva i krvni tlak. Suha marelica zbog kalija i magnezija je snažan diuretik, a njena vlakna se ubrajaju u laksativna sredstva.