Malina

MALINA (Rubus ideaus L.) – plod maline je sočna i aromatična bobica koja osvježava. Crvene je ili crne boje, vrlo je meka, bobice reagiraju na pritisak i lako se kvare. Količina od 100 g ima 26 kalorija. Sadrži: 0,9 g bjelančevina i 5,5 g ugljikohidrata, bez masti. Maline spadaju u najzdravije namirnice. Imaju obilje antioksidanasa (10 puta više nego rajčica, nekoliko puta više nego brokula, kivi…).
Bobice sadrže oko 80% soka koji ima oko 2% jabučne i limunske kiseline, malo mravlje kiseline, voćnog šećera, mineralne tvari (najviše željeza), vitamine (C i E), tanin, pektin i sluzi.Malina ima najveću vrijednost kao sirova, a koristi se sušena i zamrznuta. Važna je za izradu sirupa, sokova, želea i kandiranog voća. Sok maline ima harmonični sjedinjen stupanj kiselosti, mineralne sastojke i koloidnu strukturu, kao ni jedan drugi voćni sok. Pripisuju joj se dijetetska i ljekovita svojstva. Mogu je koristiti i dijabetičari. Od malinovog sirupa, sa dodatkom dvostruke količine vinskog octa, priprema se malinov ocat, ugodne arome i boje. Malini se pripisuje afrodizijačko djelovanje na žene.
Ljekovita svojstva: vitamini utiču na upale, jačaju imuno sustav i krvotok. Željezo sudjeluje u izgradnji krvi. Pektin otvara apetit, poboljšava probavu, utiče na pražnjenje crijeva i žučnih puteva.