Ljetni vrganj

Ljetni vrganj (latinski Boletus edulis) je gljiva koja raste u šumama Europe u kasnom ljetu i jeseni. Raste u bjelogoričnim i crnororičnim šumama. U Hrvatskoj raste u šumama do nadmorske visine od oko 1200 m.

Ljetni vrganj, pravi vrganj, hrženjak ili jurček, kako još u narodu nazivaju ovu vrstu, je jestiva i vrlo cijenjena gljiva. Klobuk je 7-30 cm širok. Bjelkastosmeđe je boje, koja se razlikuje od staništa do staništa. Prema središtu je tamniji. U mladosti je polukrugast, zatim je raširen. Ponekada je ulegnut. Cjevčice su prvo bijele pa žute, a na kraju zelenkaste. Lako se odvajaju od klobuka. Stručak je 8-25 cm visok i do 7 cm debeo – dosta velik u odnosu na klobuk. Kako stari, postaje smeđ.Spore su vretenaste i maslinastosmeđe boje. Veličina je 12-16 x 4-5 µm.Meso i cjevčice sa kalijevom lužinom posmeđe, a kožica klobuka potamni.

Ne postoji opasnost od zamjene sa otrovnim gljivama, ali postoje mnoge varijacije ove vrste, uslijed čega dolazi do zabune. Međutim, sve su varijacije jestive.

Postoji više vrsta podvrsta vrganja. Navedimo samo neke: Borov vrganj, Hrastov vrganj, Crni vrganj, Ljetni vrganj…

[nggallery id=2]