Kupina

KUPINA (Rubus fruticosus L.) – plod je bobica ugodnog okusa i djeluje povoljno na probavu. Vrlo je korisno voće za ishranu djece i rekonvalescenata. Male je kalorične vrijednosti, 100 g ima svega 48 kalorije. Sadrži 84,7 g vode, 1,2 g bjelančevina, 8,6 g ugljikohidrata (šećer), 1 g masti, mineralne tvari (189 mg kalija, 44 mg kalcija, 30 mg fosfora, 30 mg magnezija, 3 mg natrija), vitamine (17 mg vitamina C), jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu, tanin i sluz.
Ljekovita svojstva: sirovi plod kupine (kao pekmez) ublažava proljev. Sok ili sirup je vrlo dobro sredstvo protiv kašlja, dok sirup pomaže kod visoke temperature, osvježava i okrepljuje (preporučuje se 1-2 čašice dnevno). Čaj od sušenog ploda olakšava iskašljavanje sluzi, a čaj od suhih mladih listova kupine koristi se kao lijek protiv upala sluzokože usne šupljine i probavnih organa. Kupine i kupinovo vino su nezamjenjivi kod anemije.

Kupinovo vino

Ima veliku zdravstvenu važnost: protiv anemije, a u formi toplog napitka vrlo je važno sredstvo u liječenju nazeba, influence i bronhijalnog katara.