Kupina divlja
KUPINA DIVLJA (Rubus fruticosus) – plod je bobica izuzetne dijetske (minimalni sadržaj bjelančevina i masti) i tehnološke vrijednosti (sok, sirup, vino, slatko, džem, ocat, rakija). Koristi se u sirovom i prerađenom stanju. U 100 g svježeg ploda sadrži: šećer (ravnomjerno fruktozu i glukozu i do 1% saharozu), mineralne tvari (50% čini kalij, zatim kalcij, fosfor, sumpor i željezo prosječno do 1%, provitamin A, vitamine grupe B (B1, B2), vitamin C (prosječno 16 mg), PP, organske kiseline (najveći postotak jabučnu, zatim vinsku, limunsku i oksalnu kiselinu), tanin, pektin, sluzi i visok postotak celuloze.
Ljekovita svojstva: svjež plod pomaže probavu, efikasan je protiv svih slabosti želuca (naročito u kombinaciji sa crnim vinom, šećerom i cimetom). Spriječava pojavu povraćanja i mučnine. Plod hladi, osvježava i okrijepljuje. Sadržaj celuloze štiti protiv zatvora (opstipacije).
Kontraindikacije: kod gihta i kamenca u bubregu treba izbjegavati konzumiranje kupina, jer oksalna kiselina može pojačavati postojeće tegobe.