Jagoda
JAGODA (Fragraria). Jagode su plodovi niske grmovite biljke koja raste divlja, ali se i sustavno kultivira. Pripadaju porodici ruža (Rosaceae), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje.
Kultiviranjem su uzgojene vrlo krupne i crvene jagode. Od vrtnih jagoda poznate su danas jagode krupnih plodova i slatkasto-kiselkastoga okusa, vrlo aromatične i sočne.
Nisko je kalorična, 100 g ima 27 kalorija. Sadrži: 0,6 g bjelančevina, 6,2 g ugljikohidrata, bez masti. Ima 1% slobodnih organskih kiselina (limunska, vinska, jabučna, salicilna). Od mineralnih tvari ima kalija, kalcija, željeza i fosfora (naročito mangana koji djeluje na cjelokupni metabolizam, proizvodi kosti i krv, hrani živce i mozak, potiče libido). Od vitamina sadrži karoten, vitamine grupe B, vitamin C (oko 64 mg) i vitamin E, tanin. Preporučuje se i dijabetičarima. Jagode treba prati vrlo kratko pod mlazom vode neposredno prije jela, jer se na taj način čuvaju njeni sastojci. 1 jagoda ima oko 200 sjemenki.
Jagode su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih dnevnih potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 14% preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Ljekovita svojstva: neutraliziraju otrove u tijelu, pomažu kod oboljenja jetre, srčanih oboljenja i reumatskih oboljenja.