Jabuka

 

 

 

JABUKA(Pirus malus) – ima izuzetno veliki broj sorti jabuka, no za sve je karakteristično da imaju manju energetsku, a veću hranjivu i ljekovitu vrijednost. 100 g jabuke ima 53 kalorije. Sadrži: 86 g vode, hranjive tvari (0,3 g bjelančevina, 12,1 g ugljikohidrata, 0,4 g masti, 0,9 g celuloze), mineralne materije ukupno 400 mg (2 mg natrija, 137 mg kalija, 8 mg kalcija, 11 mg fosfora, 0,35 mg željeza) i vitamine (0,06 mg karotena, 0,03 mg B1, 0,03 mg B2, 12 mg C i 0,15 mg nijacina). Od organskih sastojaka jabuka sadrži dosta voćnih kiselina (jabučne, limunske, taninske), oko 15 g pektina. Suha jabuka u 100 g ima 82 kalorije. Sadrži: 0,9 g bjelančevina, 16,9 g ugljikohidrata i 1,16 g masti.

U prehrani se koriste zrele i svježe (tada su najkorisnije), kuhane, pečene i prerađene. Ugljiko hidrati sadrže voćne šećere, glukozu i fruktozu, koje organizam lako i potpuno koristi. Sok od jabuke je osvježavajući i ljekovit napitak, kao i jabučni ocat.

Ljekovita svojstva: snižavaju nivo masti u krvi, sprečavaju arteriosklerozu i infarkt srca. Koristi i za dijetalnu ishranu pretilih osoba.