Drenjina

DRENJINA, dren (Cornus mas) – male je kalorične vrijednosti i lako je probavljiva. Plodovi se koriste u svježem i osušenom stanju. Sadrži: hranljive materije (šećer, masne kiseline i druge hranljive tvari). Od zaštitnih tvari sadrži: vitamine (A, B1, B2, C i E) i tanin.

Ljekovita svojstva: potiču od velikog broja i količine vitamina i taninskih materija.

Koristi se za pripremu džemova, sokova, rakije. Džem od drenjina je kvalitetan i postojan sa svim očuvanim hranjivim i zaštitnim sastojcima. List drena se koristi za pripremu čaja.

[nggallery id=4]

Njegova se ljekovita svojstva očituju u liječenju upale grla, slabokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemeroida, dijabetesa te za brže zacjeljivanje rana. Ruski su znanstvenici ustanovili da dren, njegova kora i listovi posjeduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki može se koristi za regeneraciju kože. Ako se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke. U Francuskoj i Italiji od drenka se masovno proizvodi vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. U Njemačkoj se kuhaju sa šećerom i octom, dodaju jelima od tijesta i krumpira. U Rusiji se od njega kuhaju ukusne juhe i koristi se kao začin za specijalitete od mesa i ribe.