Aronija

ARONIJA, araronija, crna jabučica (Aronia melanocarpa) – Grmolika je biljka, botanički pripada jagodičastom voću. Plodovi su grozdasti sa ljubičasto-crnim okruglastim bobicama. Ima vrlo ljekovita svojstva. Krajem ljeta daje jestive i veoma ukusne plodove. Sadrži biofenole, tanine, flavonoide i antocijane. Plod aronije sadrži vcćni šećer, puno karotina, provitamin A, vitamine grupe B, vitamin C, mineralne materije (kalij, fosfor, jod), voćne kiseline, pektine (koji želatira). Svježi plodovi se mogu jesti bez ograničenja. Od njih se pripremaju voćne kaše, želei, sirupi, sokovi, kompoti, marmelade i razne poslastice. Naročito je poznata miješana marmelada sa kruškama, rabarbarom, ogrozdom, ribizlom i višnjom. Plodovi se mogu sušiti i mljeti u brašno, a zatim se dodaju tijestu za kruh, pecivima i kolačima. Pripremaju se i voćni napici, rakija, likeri, vino i ocat.
U Sjevernoj Americi aronija raste samoniklo, a u Europi se uzgaja kao nova vrsta voća.

Ljekovita svojstva: djeluje na jetru, žuč, želudac i crijeva, jača imuno sustav i pojačava izlučivanje teških metala i nekih radioaktivnih elemenata iz organizma. Poboljšava cirkulaciju u krvnim sudovima glave, pospješuje rad žlijezde štitnjače i regulira izlučivanje njenih hormona, smanjuje visok krvni tlak i nivo šećera u krvi (preporučuje se kod aterioskleroze i upale proširenih vena. Smiruje bolove i grčeve želuca, upalu sluzokože želuca, bolove i grčeve crijeva, umiruje upalu crijevne sluzokože crijeva i dr.